Dvorci Vojvodine


 


 


KULPIN - FANTAST - SOKOLAC - EČKA


 
 


 


Termini u pripremi...


Priča o usamljenim, bajkovitim mestima za luksuzno stanovanje, odmor i zabave nekadašnjih veleposedničkih, vojnih, trgovačkih i zanatskih porodica tadašnje Austrougarske monarhije će verovatno zauvek ostati tajna za sve nas, uprkos svojoj lepoti i inspirativnosti, a sve zbog nedostatka pisanih dokumenata. Dvorci i letnjikovci Vojvodine nastajali su tokom XVIII, XIX i početkom XX veka, pa su prema tome i stilovi građenja ovih objekata različiti i pripadaju prelaznom periodu od baroka do klasicizma. Bogatstvo graditeljskog, istorijskog, kulturnog, ekonomskog i turističkog nasleđa, zasnovano je na raznovrsnosti kulturnih dobara, u čemu dvorci i letnjikovci Vojvodine, kao i njihovi parkovi, imaju posebno mesto.


Dvorci Vojvodine
Kastel Ecka
Sokolac
Kulpin dvorac
+ PROGRAM PUTOVANJA

Polazak iz Beograda u 8 časova (tačno vreme i mesto polaska biće poznato dva dana pred put). Vožnja  do Kulpina i obilazak dvorca Dunđerskih, kojeg je od porodice Stratimirović otkupio veleposednik Lazar Dunđerski. U pitanju je jedan od najčuvenijih među 80 kaštela, letnjikovaca i tvrđava u Vojvodini, u kome je snimljena serija “Sva ta ravnica”, a koji je od 1993. godine Poljoprivredni muzej. Jedinstvena ustanova tog tipa u regionu, okružen je parkom površine četiri hektara, koji je takođe spomenik prirode.
Put se nastavlja prema Bečeju i dvorcu Fantast, imanju veleposednika Bogdana Dunđerskog. Bogdan Dunđerski svakako je bio najzanimljivija ličnost pomenute porodice i vlasnik čuvenog dvorca, danas poznatog kao „Fantast”, koji je u tom vremenu odslikavao svu njegovu moć i bogatstvo. Nikada se nije ženio i imao je tri velike ljubavi: žene, konje i vino. Bio je jedan od retkih ljudi koji je uspeo da ostvari svoje snove sagradivši dvorac iz mašte.
Nastavljamo put do Novog Bečeja i dvorca Sokolac. Dvorac je sagradio Lazar Dunđerski u poslednjim decenijama 19. veka. Dobila ga je u miraz Emilija Ivanović, kćerka Lazara Dunđerskog, kao i čitavo imanje “Veliki salaš” koje je obuhvatalo 2300 hektara, u kome je poslednje dane života provela Lenka Dunđerski. Za ovo imanje vezuje se i sledeća legenda: Lazar Dunđerski je bio dobar kockar, ali jednog dana je na kartama izgubio i dvorac i imanje oko njega. Protivnik Lazara Dunđerskog je ponudio da bi, ako naravno želi, Lazar mogao da povrati celo imanje samo jednim pucnjem iz pištolja. To nije bio nimalo lak zadatak jer je morao da pogodi jabuku na glavi svoje supruge Sofije. Pored svog rizika da izgubi i ženu i imanje Lazar je prihvatio ponudu. Nanišanio je, zadržao dah i opalio. Lazaru definitivno nije bio dan za kartanje, ali za lov jeste. Nije mu zadrhtala ruka i pogodio je jabuku na glavi svoje supruge i povratio i imanje i dvorac. Dvorac nije u najboljem izdanju i nije otvoren za svakodnevne posete, ali za našu posetu će otvoriti vrata i imaćemo priliku da pogledamo portret Lenke Dunđerski u prirodnoj veličini. Slobodno vreme u Novom Bečeju za šetnju i uživanje na keju Tise. 
Vožnja preko Zrenjanina do najstarije crkve u Vojvodini izgrađenoj 1713.godine. Prolazak pored kaštela Ečka. Dvorac je početkom XIX veka u tzv. engleskom stilu izgradio Lukin sin Agošton Lazar. Imanje i dvorac je 1870. godine otkupio grof Feliks Ornonkur. Sada je kaštel hotel sa 4*. 
U kasnim popodnevnim časovima polazak za Beograd. Dolazak u večernjim časovima. Kraj usluga.

+ CENA ARANŽMANA OBUHVATA

-prevoz autobusom turističke klase
-obilazak dvoraca Kulpin, Fantast, Sokolac i Ečka
-troškove organizacije putovanja
-usluge pratioca grupe (predstavnika agencije)

+ CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA

-ulaznice za sve dvorce prema programu 400 din, plaćaju se vodiču
-individualne troškove

+ POPUSTI I DOPLATE

Deca  do 12 godina 1.000 din

+ USLOVI I NAČIN PLAĆANJA

Aranžman se plaća u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate. Prijava putovanja podrazumeva uplatu od minimum 40% vrednosti aranžmana, a eventualni ostatak gotovinski, čekovima gradjana ili platnim karticama (VISA, Dina, Master Card, Maestro), najkasnije 15 dana pre putovanja. U slučaju značajnih poremećaja na monetarnom tržištu, kao i većih (pogledati OUP) promena troškova organizacije (gorivo, hotel, putarine i slično), cena aranžmana podleže promeni.

 
+ OPŠTE NAPOMENE

Raspored razgledanja se može menjati u zavisnosti od rasporeda rada muzeja, slobodnih termina po lokalitetima i vremenskih uslova. Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (gužva na granici, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog lokaliteta predviđenog za obilazak, promene u viznom režimu). Organizator putovanja može povećati ugovorenu cenu ako je posle zaključenja ugovora došlo do promena u cenama hotela, tarifama prevoznika, poremećaja i promena na monetarnom tržištu ili tržištu roba i usluga.

PROGRAMI SU RAĐENI NA BAZI MINIMUM 50 PUTNIKA

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, krajnji rok za obaveštavanje o otkazu aranžmana je najkasnije 5 dana pre datuma polaska. Organizator putovanja zadržava pravo izmene redosleda pojedinih sadržaja u programu. Molimo Vas da se pre zaključenja ugovora o putovanju upoznate sa programom putovanja i Opštim uslovima putovanja organizatora koji su usklađeni sa Zakonom o turizmu Republike Srbije.

Uz ovaj program važe opšti uslovi Organizatora putovanja agencije Travellino licenca OTP 1/2020

Agent prodaje TURISTTRADE DOO

 

TURISTTRADE d.o.o.

Golsvordijeva 34, Beograd

Tel/fax: +381 11 2454 499

Tel/fax: +381 11 2455 600

Tel/fax: +381 11 2443 687

Tel/fax: +381 11 3085 937

Tel/fax: +381 11 4080 185