Città del Tufo - Evropska putovanja - Italija ture

Gradovi Evrope - Obilazak Italije


 
Città del Tufo
Bologna - Chianciano Terme - Montepulciano - Cascate del Mulino - Sorano - Pitigliano - Civita di Bagnoregio - Sacro bosco di Bomarzo - Ferrara   


 7 dana autobusom / 4 noćenja 


 


18.10.2023. - 24.10.2023.


195


Da li biste želeli da Vaše putovanje u Italiju uključuje obilazak nekih od najznamenitijih regija (Toskana) i gradova Evrope (Bolonja), ali i da istovremeno, tokom te ture po Italiji, upoznate gradove od stvrdnutog vulkanskog pepela (na italijanskom: Città del Tufo), grad na 300m visokoj steni, renesansni grad, park čudovišta, umirući grad, kao i da se kupate u možda najpoznatijem prirodnom termalnom kupatilu Evrope? Onda je ova tura po Italiji pravo evropsko putovanje za Vas! “Città del Tufo”, iz naše ponude za evropska putovanja, unikatan je program među obilascima Italije i turama po gradovima Evrope, i nesumnjivo ćete se sa ove ture po Italiji vratiti bogatiji za mnoga nova saznanja stečena tokom ovog putovanja.

Città del Tufo – Evropska putovanja – Obilazak Italije
Città del Tufo – Evropska putovanja – Obilazak Italije
Città del Tufo – Evropska putovanja – Obilazak Italije
Città del Tufo – Evropska putovanja – Obilazak Italije
Città del Tufo – Evropska putovanja – Obilazak Italije
Città del Tufo – Evropska putovanja – Obilazak Italije
Città del Tufo – Evropska putovanja – Obilazak Italije
Città del Tufo – Evropska putovanja – Obilazak Italije
Città del Tufo – Evropska putovanja – Obilazak Italije
Città del Tufo – Evropska putovanja – Obilazak Italije
Città del Tufo – Evropska putovanja – Obilazak Italije
Città del Tufo – Evropska putovanja – Obilazak Italije
Città del Tufo – Evropska putovanja – Obilazak Italije
Città del Tufo – Evropska putovanja – Obilazak Italije
Città del Tufo – Evropska putovanja – Obilazak Italije
Città del Tufo – Evropska putovanja – Obilazak Italije
Città del Tufo – Evropska putovanja – Obilazak Italije
Città del Tufo – Evropska putovanja – Obilazak Italije
+ PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN,      BEOGRAD

Polazak iz Beograda u večernjim časovima. Noćna vožnja preko Hrvatske, Slovenije i italijanskih regija Friuli-Venecia Giulia, Veneto i Emilia Romagna uz kraća usputna zadržavanja radi odmora i obavljanja graničnih procedura.

2. DAN,      BOLOGNA – CHIANCIANO TERME

U jutarnjim časovima predviđen dolazak u grad BOLOGNA, sedmi po veličini grad Italije i prestonicu regije Emilia Romagna. Grad je poznat po najstarijem evropskom univerzitetu, tornjevima, arkadama i crvenkastim fasadama od terakote. Organizovan obilazak starog gradskog, pod UNESCO-m zaštićenog, jezgra; Piazza Maggiore, Basilica di San Petronio, fontana Neptuna, šetamo do palata Comunale i Archiginasio, crkve San Francesco, sedišta univerziteta Bolonje... Slobodno vreme za individualne aktivnosti, samostalno istraživanje i uživanje u gastronomskim specijalitetima po kojima je grad naširoko poznat. Ne propustite da probate pastu bolonjeze u njenom izvornom, lokalnom ukusu. Nastavljamo naše putovanje ka jugu, ka čuvenoj Toskani i mističnom, nedovoljno istraženom delu ove čarobne pokrajine. Prolazimo pored Firence, Areca, i stižemo u naš hotel koji se nalazi u mestu CHIANCIANO TERME. Smeštanje u hotel, slobodno vreme. Noćenje.

3. DAN,     MONTEPULCIANO  CASCATE DEL MULINO (fakultativno)

Doručak, slobodno vreme. Iza nas je bio naporan dan, prošli smo dug put i svima nam je potrebno "punjenje baterija". Krećemo na našu prvu  opuštajuću fakultativu. Dan započinjemo sa šarmantim gradom MONTEPULCIANO. Nakon kraće vožnje stižemo u vinski gradić okružen valovitim dolinama Val d Oricie. Obilazimo glavni gradski trg sa Katedralom, palatu Comunale, Nobile i Contucci. Slobodno vreme za jutarnji espreso ili čašu čuvenog crvenog vina Nobile di Montepulciano. Nastavljamo za CASCATE DEL MULINO – čarobno, prirodno, termalno kupatilo na otvorenom. Nalazi se nedaleko od kompleksa Saturnia Termi. Po legendi starih Rimljana koji su i sami koristili ove izvore, Cascate del Mulino su nastale od udaraca gromova boga Jupitera. U vreme žestoke svađe dva božanstva - Jupitera i Saturna, gromovi koji nisu pogodili Saturna su završili tu, stvorivši ove fenomenalne formacije. Ovaj biser južne Toskane (oblast Maremma) spada u red najfascinantnijih prirodnih kupatila sveta, a po jednom članku čuvenog “New York Times-a“ predstavlja jedno od 10 mesta koje bi u životu svakako trebalo videti. Mi ovog puta ne pričamo o gledanju, već o kupanju. Ponesite kupaće kostime, peškir, papuče, čeka nas celodnevno uživanje u prirodno isklesanim bazenima sa lekovitom vodom temperature 37,5°C. Termalne kaskade se nalaze u prelepom ambijentu, tik uz staru kamenu vodenicu, u podnožju vodopada Gorello. Možda Vam sada zvuči poznato, sigurno ste je nekada videli, u nekom časopisu ili na TV kanalu. Protok vode od 800l u sekundi garantuje njenu blagovremenu zamenu u bazenima. Njeno terapeutsko svojstvo je naširoko poznato; blagotvorno utiče na kožu, vaskularni i probavni sistem, a njena temperatura omogućava nesmetano kupanje tokom cele godine. Nakon celodnevnog uživanja, vraćamo se nazad u hotel, sveži i odmorni. Slobodno vreme. Noćenje.

4. DAN,     "CITTÀ DEL TUFO" SORANO, PITIGLIANO (fakultativno)

Doručak, slobodno vreme. Opet smo Vam pripremili nešto nestvarno. Fakultativno obilazimo toskanske kamene gradove. Pred nama je dan po kome i celo putovanje nosi ime - “Città del Tufo“.  Dan počinjemo sa kamenim gradom SORANO, gradu koji je bukvalno uklesan u stenu i koji predstavlja pravi biser Italije i južne Toskane. Prvi pomeni grada se odnose na period gvozdenog doba i Vilanovanske kulture, dok je kasnije predstavljao jedan od centara etrurske civilizacije. Sam grad je oivičen jakim utvđenjem. Nakon prolaska gradskih kapija čeka nas lavirint uskih i krivudavih ulica koje vode do nikad osvojene tvrđave Orsini koja dominira nad gradom. Fortezza Orsini je amanet porodice Aldobrandeski koja je vladala ovim podnebljem u ranom srednjem veku. Zajedno obilazimo sve glavne gradske znamenitosti i ostavljamo Vas da uživate i sami osetite pravu Toskanu. Ukoliko Vas ovaj grad očara i ukoliko u trenutku poželite da zauvek ostanete u njemu, sačekajte još malo! Nastavljamo za PITIGLIANO, grad koji oduzima dah. Pitigliano je izgrađen na 300 metara visokoj steni i predstavlja jedan od najkarakterističnijih italijanskih kamenih gradova. Razvijao se još u bronzano doba, kasnije za vreme Etruraca, Rimljana, porodice Aldobrandeski, Orsini, sve do čuvene porodice Mediči. Svi oni su dali pečat ovom neverovatnom gradu. Pitigliano je poznat i kao mali Jerusalim, jer još od srednjeg veka u njemu obitava velika jevrejska zajednica. U stari grad ulazimo kroz Porta Cittadelu, obilazimo staru sinagogu, stare gradske kamene ulice, vidikovac. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Sumiramo utiske, krećemo nazad ka hotelu. Nakon sat i po vremena vožnje stižemo nazad u Chianciamo Terme, slobodno vreme. Noćenje.

5. DAN,     CIVITA DI BAGNOREGIO – SACRO BOSCO DI BOMARZO (fakultativno)

Doručak, slobodno vreme. Pred nama je dan rezervisan za fakultativni obilazak severnog dela regije Lazio. Ako ste već videli Rim i park Tivoli, misleći da ste videli sve što ova regija ima da ponudi, niste u pravu! Vodimo Vas na dva neverovatna i potpuno dijametralno suprotna mesta. Naš dan započinjemo posetom grada CIVITA DI BAGNOREGIO, poznatog kao „umirući grad“. Civita di Bagnoregio se nalazi na vrhu vulkanske stene. Epiteti koji se vezuju za njega se odnose na eroziju koja ga već vekovima razara i koja preti da ga uništi. Timovi inženjera se svojski trude da do toga ne dođe i u ovom trenutku grad je potpuno stabilan i bezbedan. Do njega se dolazi samo jednim putem, 500 metara dugačkim pešačkim mostom sa koga se pruža fenomenalan pogled, i koji je savršeno mesto za fotografisanje. Civita di Bagnoregio je i jedini grad u Italiji za koji se plaća ulaz (ta ulaznica je uključena u cenu fakultativnog izleta). Prelazimo most, penjemo se do glavnog gradskog trga i crkve San Donato. Slobodno vreme za obilazak i predah u nekom od lokalnih restorana... Teška srca napuštamo Bagnoregio, put nas vodi dalje na jug. Nedaleko od grada Viterbo, nalazi se gradić BOMARZO, poznat po svojoj “Svetoj šumi“ koju ćemo posetiti. Kompleks "Svete šume", ili "Parka čudovišta" kako se takođe naziva je napravljen 1552. godine na zahtev princa Frančeska Orsinija, a pod palicom arhitekte Pira Ligoria. U šumi se nalazi na desetine kamenih grotesknih figura ogromnih razmera; videćemo sirene, Hanibalovog slona, borbu zmaja i lava, krilatog konja Pegaza, bogove grčke mitologije i čuvena usta Orka. Ovo jedinstveno zdanje će nas na trenutak odvesti u svet Alisine zemlje čuda, a nećete pogrešiti ako vas bude asociralo na Kambodžu ili Vijetnam, i nas je. Nakon smrti princa Orsinija, krajem XVI veka park je počeo da propada i pada u zaborav. Pažnju javnosti na Bomarzo ponovo je probudio Salvador Dali, nakon što ga je samoinicijativno i iznenada posetio 1948. godine. Od tada, pa do dana današnjeg, park je nastavio da aktivno živi. Posećivali su ga mnogi umetnici, poslužio je kao scenografija u mnogim filmovima, a danas privlači veliki broj turista, sa stalnom tendencijom porasta. Nakon obilaska Bomarza, vraćamo se u hotel, slobodno vreme. Noćenje.

6. DAN,            FERRARA

Doručak, napuštamo hotel i prelepu Toskanu. U jutarnjim časovima krećemo ka gradu FERRARA, jednom od najlepših gradova provincije Emilia Romagna. Ferrara se nalazi samo par kilometara južno od reke Po, i čuvena je po svom istorijskom gradskom jezgru i zidinama koje je okružuju. Smatraju se jednim od najočuvanijih renesansnih zidina u Italiji. Centar grada se nalazi pod zaštitom UNESCA od 1995. godine, a mi ćemo obići Piazza Trento-Trieste sa katedralom San Giorgio i operom Teatro Communale, čuveni zamak Castello Estense i karakteristični Pallazo dei Diamanti. Slobodno vreme, a potom krećemo nazad ka Srbiji. Vožnja preko severnih oboda regije Emilia Romagna, regija Veneto i Friuli-Venecia Giulia uz kraće pauze radi odmora. Napuštamo Italiju.

7. DAN,            BEOGRAD

Noćna vožnja preko Slovenije i Hrvatske uz kraća zadržavanja radi odmora i obavljanja graničnih procedura. Predviđen dolazak u Beograd u prepodnevnim časovima. Kraj programa.

 

Program putovanja pod nazivom „Città del Tufo“ deponovan je u Zavodu za intelektualnu svojinu kao autorsko delo TA Turisttrade. Svako neovlašćeno organizovanje putovanja pod nazivom „Città del Tufo“ i pod drugim sličnim nazivima, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini slična putovanju „Città del Tufo“, predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu zakonskoj odgovornosti i odgovarajućim zakonskim sankcijama! 

+ CENA ARANŽMANA OBUHVATA

 • Prevoz autobusom turističke klase na navedenim relacijama          
 • 4 noćenja sa doručkom u hotelu u 1/2 ili 1/3 sobama
 • Usluge turističkog vodiča/pratioca grupe za sve vreme putovanja
 • Troškove organizacije putovanja
+ CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA
 • Individualne troškove
 • Međunarodno putno zdravstveno osiguranje (moguća uplata u agenciji)
 • Gradsku turističku taksu koja u Kjanćanu iznosi oko 1€ po osobi i noćenju – taksa se plaća na recepciji hotela.
 •  FAKULTATIVNE IZLETE:
 1.  MONTEPULCIANO I CASCATE DEL MULINO --- 25€
 2.  CITTA DEL TUFO -  SORANO, PITIGLIANO --- 35€
 3.  CIVITA DI BAGNOREGIO I SACRO BOSCO DI BOMARZO --- 35€ ( ulaznice uključene u cenu )

 Cena paketa za sva tri fakultativna izleta iznosi 75€

+ POPUSTI I DOPLATE

Doplata za 1/1 sobu - 50€ (na upit)
Transfer Novi Sad - Rumska petlja - 20€ ( minimum 3 osobe )

+ OPIS SMEŠTAJA

Park Hotel 3* se nalazi u centru Kjanćano banje, nedaleko od banjskog kompleksa Terme di Chaincino. Izolovan od gužve i okružen zelenilom, prava je oaza mira u srcu ovog banjskog gradića. Od starog grada Chiancana udaljen je 2.5 km. Wi-Fi signal dostupan je u lobiju i bašti hotela. Za kvalitet signala po sobama, ne možemo garantovati. Sve sobe poseduju kupatila sa tuš kabinama, fenom i peškirima. Opremljene su klima-uređajima, LCD TV-om, mini barom i sefom, a uglavnom poseduju i terase, sa kojih se pruža fenomenalan pogled na stari grad Chiancano i polja Toskane. U hotelske usluge spada i svakodnevno čišćenje soba. Doručak je buffet na bazi samoposluživanja ( slani i slatki sto ).

Hotel Villa Edelweiss 3* se nalazi u centru Kjanćano banje i u njegovoj neposrednoj blizini se nalaze restorani, marketi i suvenirnice. Po oceni gostiju renomiranog sajta za rezervaciju smeštaja hotel zaslužuje visoku ocenu, preko 8,0. Od starog grada Chiancana udaljen je 1.5 km. Wi-Fi signal dostupan je u lobiju i bašti hotela. Za kvalitet signala po sobama, ne možemo garantovati. Sve sobe poseduju kupatila sa tuš kabinama, fenom i peškirima. Opremljene su klima-uređajima, LCD TV-om, mini barom i sefom, a uglavnom poseduju i balkon. U hotelske usluge spada i svakodnevno čišćenje soba. Doručak je buffet na bazi samoposluživanja ( slani i slatki sto ).

+ USLOVI I NAČIN PLAĆANJA

Aranžman se plaća u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate. Prijava putovanja podrazumeva uplatu od minimum 40% vrednosti aranžmana, a eventualni ostatak gotovinski, čekovima građana, platnim karticama (VISA, Dina, Master Card, Maestro) ili putem administrativne zabrane, a sve to najkasnije 15 dana pre putovanja. U slučaju značajnih poremećaja na monetarnom tržištu, kao i većih (pogledati OUP) promena troškova organizacije (gorivo, hotel, putarine i slično), cena aranžmana podleže promeni.

+ OPŠTE NAPOMENE

Organizator putovanja nije ovlašćen i ne ceni valjanost putnih i drugih isprava. Svi putnici, državljani Srbije, koji poseduju nove biometrijske (crvene) pasoše, osim državljanja sa prebivalištem na teritoriji Kosova, u zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma, mogu putovati BEZ VIZA  u skladu sa odlukom Saveta Ministara EU. Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju.
Preporučuje se putnicima, državljanima Srbije, da se o uslovima ulaska u zemlje EU (potrebna novčana sredstva za boravak, zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju…) informišu na sajtu Delegacije EU u Srbiji www.europa.rs ili u ambasadi, odnosno konzulatu zemlje u koju putuju. Agencija ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju EU. U slučaju nedobijanja ili nerealizacije Šengen vize (državljanima zemalja kojima je potrebna), smatra se da putnik odustaje od aranžmana i podleže troškovima otkaza prema članu 12. Opštih uslova putovanja Organizatora (skraćeno OUP).
Raspored razgledanja se može menjati u zavisnosti od rasporeda rada muzeja, slobodnih termina po lokalitetima i vremenskih uslova. Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti (gužva na granici, gužva u saobraćaju, zatvaranje nekog lokaliteta predviđenog za obilazak, promene u viznom režimu). Organizator putovanja može povećati ugovorenu cenu ako je posle zaključenja ugovora došlo do promena u cenama hotela, tarifama prevoznika, poremećaja i promena na monetarnom tržištu ili tržištu roba i usluga.

PROGRAM JE RAĐEN NA BAZI MINIMUM 50 PUTNIKA

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, krajnji rok za obaveštavanje o otkazu aranžmana je najkasnije 5 dana pre datuma polaska. Organizator putovanja zadržava pravo izmene redosleda pojedinih sadržaja u programu. Molimo Vas da se pre zaključenja ugovora o putovanju upoznate sa programom putovanja i Opštim uslovima putovanja organizatora koji su usklađeni sa Zakonom o turizmu Republike Srbije.

Program putovanja pod nazivom „Città del Tufo“ deponovan je u Zavodu za intelektualnu svojinu kao autorsko delo TA Turisttrade Svako neovlašćeno organizovanje putovanja pod nazivom „Città del Tufo“ i pod drugim sličnim nazivima, kao i organizovanje putovanja koja su po sadržini slična putovanju „Città del Tufo“, predstavljaju povredu intelektualne svojine i podležu zakonskoj odgovornosti i odgovarajućim zakonskim sankcijama!

+ PODACI O ORGANIZATORU

Organizator putovanja: TURISTTRADE d.o.o, licenca broj OTP 174/2021, kategorija licence A, izdao APR, Registar turizma, 10.11.2021. godine. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja agencije TURISTTRADE d.o.o.

 

TURISTTRADE d.o.o. office@turisttrade.com

Golsvordijeva 34, Beograd

Tel/fax: +381 11 2454 499

Tel/fax: +381 11 2455 600

Tel/fax: +381 11 2443 687

Tel/fax: +381 11 3085 937

Tel/fax: +381 11 4080 185