Po mišljenju mnogih, glavni grad italijanske pokrajine Veneto definitivno je jedinstven u svetskim okvirima. Razlog za tu jedinstvenost treba tražiti u činjenici da u Veneciji ne postoje ulice kakve mi poznajemo, jer su venecijanske ulice zapravo kanali.
Iako je nekada glavni grad nadaleko poznate Mletačke republike bio strateški i trgovački vrlo važan grad, Venecija se danas u turističkom smislu smatra jednom od najposećenijih destinacija.Turisti koji borave u obližnjem letovalištu Lido di Jesolo imaju mogućnost da odu na fakultativni izlet i da tokom jednog dana osete sve čari ovog nadasve neobičnog grada. Na venecijanskoj rivi Skjavoni se nalazi pristanište, odakle bi i trebalo da krene Vaš obilazak i upoznavanje lepota čuvenog „Grada mostova“. Nadomak ove rive je smešten i Trg Svetog Marka sa svojom velelepnom bazilikom, koji je sasvim sigurno i jedan od najčešćih motiva na razlednicama iz ovog grada. Osnovno obeležje ovog trga su svakako i golubovi, međutim našim turistima uvek skrećemo pažnju na činjenicu da kazne za njihovo hranjenje nisu uopšte tako niske, te je najbolje jednostavno uživati u njihovom društvu dok čekate da posetite baziliku čija starost se procenjuje na čak više od 900 godina.
Uz Duždevu palatu i Most uzdisaja, koji su takođe obeležja Venecije, turisti imaju mogućnost i da se provozaju gondolama, tj. brodićima koji funkcionišu kao taksi služba na kopnu, te da vide sve venecijanske lepote iz druge perspektive.
Osim mosta Rijalto i Velikog kanala, nezaobilazna stanica za svakog ljubitelja srpske književnosti i dela Laze Kostića svakako je i crkva Santa Maria della Salute.
Posebno je zanimljivo istaći da čak i u ovom italijanskom gradu postoji pravoslavna crkva, koja je od centralnog gradskog trga udaljena tek par minuta hoda. Kako navode poznati istorijski podaci, pravoslavna crkva u Veneciji koja je posvećena Svetom Đorđu izgrađena je nakon pada Rimskog carstva, a veruje se da su upravo ljudi izbegli iz Vizantije zaslužni što ona i danas krasi ovaj zanimljivi grad.

Među ostrvima Venecijanskog arhipelaga se sasvim sigurno izdvaja i Murano, ostrvo čuveno po proizvodnji stakla. A posebno je lepa vest za svakoga ko ide na izlet u Veneciju to što se od Trga Svetog Marka relativno brzo stiže do Murana, tako da ćete moći ne samo da kupite različite proizvode od čuvenog murano stakla, već ćete imati prilike i da vidite kako ti predmeti nastaju.

Čak i ako odlučite da samo popijete italijanski espreso u znamenitom hotelu „Danijeli“, koji se smatra još jednim od simbola ovog grada, ili pak ako uspete da se pogodite sa gondolijerom i samo se provozate kroz venecijanske kanale, možete biti sigurni da ćete iz ovog grada poneti puno lepih uspomena. Dobro je poznato i da su Italijani naročito gostoljubiv narod, tako da ćete tokom posete Veneciji definitivno uživati. Naravno, mnogo je bolje da vidite sve njene lepote, budući da u njoj postoje brojne crkve, ali i muzeji i mnoge druge građevine koje svakako treba videti i posetiti, mada je dovoljno i da samo kročite na njeno tle, pa da osetite duh prošlih vremena i u potpunosti shvatite zbog čega se upravo Venecija smatra najšarmantnijim gradom na svetu! A ako još budete te sreće i u njoj boravite kada se održava čuveni karneval i Venecijansko bijenale, onda smo sasvim sigurni da će Venecija osvojiti Vaše srce!

 

TURISTTRADE d.o.o.

Golsvordijeva 34, Beograd

Tel/fax: +381 11 2454 499

Tel/fax: +381 11 2455 600

Tel/fax: +381 11 2443 687

Tel/fax: +381 11 3085 937

Tel/fax: +381 11 4080 185