Opet, ne bez razloga, tek činjenica je da je upravo Tasos turistima iz naše zemlje jedno od omiljenih letovališta u ovom delu Grčke, a kako se pretpostavlja, osnovni razlog za to jeste njegova blizina. Uz ostrvo Krf, koje je takođe relativno blizu naše zemlje, ali na drugoj strani, Tasos je idealna destinacija za sve one turiste kojima se više dopada letovanje na nešto drugačiji način, te ne žele da budu stacionirani u jednom od brojnih letovališta u oblasti Pijerije ili Halkidikija, koja su takođe relativno blizu našoj zemlji.

Ako Vas zanima ostrvo Tasos, odnosno letovanje u bilo kom njegovom delu, dobro je znati da se ono nalazi na teritoriji grčke oblasti Makedonija, čiji je glavni grad Solun. Teritorijalno, ostrvo Tasos pripada obližnjem gradu Kavala iz koga i polaze trajekti koji turiste prevoze do ostrva.
A ukoliko se ove godine odlučite za ostrvo Tasos, letovanje će Vam zasigurno ostati dugo u pamćenju i gotovo je sigurno da ćete i sledeće godine da poželite da ponovo posetite ovo čarobno ostrvo. Smešteno je u vodama Egejskog mora, a od grada Kavale udaljeno je tek oko 8 kilometara, tako da vožnja trajektom nije duga i samim tim je idealna destinacija za starije turiste, odnosno porodice koje na letovanje kreću sa svojim mališanima.

Inače, uz samo ostrvo Tasos, na kome se i nalaze brojna letovališta, njemu pripadaju još tri mala ostrva i to Kinira, Panagija i Tasopula. Ukupna površina ostrva je nešto manja od 400 kvadratnih kilometara, pa ukoliko se odlučite za letovanje na Tasosu možete biti sigurni da ćete među brojnim plažama po kojima je ovo ostrvo dobro poznato pronaći upravo onu koja je po Vašem ukusu. Napominjemo i to da je većina plaža na Tasosu ponosni nosilac “Plave zastave”, koja se dodeljuje na nivou Evropske Unije i to samo za plaže izuzetne čistoće. Osim čuvene plaže “Makrijamos”, koja je poznata po neverovatnoj čistoći i školjkama koje možete vrlo lako na njoj da pronađete, svakako treba pomenuti i plažu “Pefkari”, koja turistima uz uobičjane sadržaje, poput barova na plaži, nudi i brojne sportske aktivnosti. Tu je, zatim i plaža “Potos” koja je izuzetno prostrana i duga čak oko 2 kilometra, ali i plaža “Metalija” koja svim zainteresovanim turistima nudi mogućnost da prisustvuju eksplozijama u metalnim pećima, a što je idealno za one čiji duh je naklonjen avanturističkom odmoru. Svakako ne treba zaboraviti ni plaže “Skala Sotiras” i “Skala Marion”, koje, iako ne preterano velike, ne posećuju mnogi turisti, pa se zato može uživati u miru koji nude, bez gužvi koje su karakteristične za letovanje na Tasosu u jeku sezone. Mada plaža “Paradise Beach” turistima nudi mnoge sportske atrakcije, vrlo često je posećuju i nudisti, a inače važi za jednu od lepših plaža na ovom ostrvu. Sa plaže “Aliki” koja je prekrivena finim, sitnim peskom, tokom letnje sezone kreću turistički brodići sa ovog ostrva, a tu je i plaža “Livadi”, na kojoj se često nailazi na gužve, a posebno je poznata među kamperima.

Na ostrvu Tasos se nalazi i veliki broj smeštajnih kapaciteta, apartmana i hotela, a celokupnu ponudu naše agencije za letovanje na Tasosu možete pogledati na zvaničnom sajtu www.turisttrade.com

Imajte na umu da, kada je u pitanju Tasos, letovanje u bilo kom gradu ovog ostrva dugo ostaje u lepom sećanju naših turista. A sasvim sigurno većina njih posebno izdvaja mesto Skala Potamia, odnosno Golden beach, mada svakako treba pomenuti i Limenariju, Potos i Limenas. Mahom se za letovanje u Skala Potamiji, koja je od glavnog grada ostrva, Limenasa, udaljena tek nešto više od 10 kilometara, odlučuju turisti koji na letovanje idu sa mališanima, jer je plaža u ovom mestu poznata po idelanom, postepenom ulasku u vodu.

Neosporna je činjenica da za koje god letovalište na ovom ostrvu da se odlučite, možete biti sasvim sigurni da nećete napraviti loš izbor, jer svako od njih ima svoje posebne čari u kojima ćete zasigurno uživati.

TURISTTRADE d.o.o.

Golsvordijeva 34, Beograd

Tel/fax: +381 11 2454 499

Tel/fax: +381 11 2455 600

Tel/fax: +381 11 2443 687

Tel/fax: +381 11 3085 937

Tel/fax: +381 11 4080 185