U grčkoj oblasti Pijerija, podno mitske planine Olimp, na oko 90 kilometara udaljenosti od Soluna, nalazi se jedno od omiljenih letovališta turista iz Srbije, mesto Leptokarija. I ne samo zato što mnogi meštani razumeju, ali i govore naš jezik, već i zato što se od granice za čas stiže do Leptokarije – tek u toku letnjih meseci sve vrvi od turista iz naše zemlje.
Treba istaći da se iz Leptokarije organizuju izleti do mnogih zanimljivih destinacija u okolini, a još više činjenicu da je letovanje u Leptokariji jedno od najpovoljnijih u finansijskom smislu. Naime, u ovom mestu praktično postoji samo nekoliko hotela, a sve ostalo su privatne kuće u kojima se nalaze lepo uređeni studiji i apartmani. Većina njih poseduje klima-uređaj, a gotovo svaki ima i balkon. Stoga će svako ko želi da provede odmor u manjem i mirnijem mestu definitivno moći da uživa ukoliko se odluči za Leptokariju.
Uz to, glavna gradska plaža je izuzetno lepo uređena i dugačka, a na njoj postoje i tuševi. Uz one delove na kojima se nalaze kafići, na plaži u Leptokariji postoje i mesta na kojima možete da boravite, a da nemate obavezu da platite piće u kafiću. Na delovima plaže koji pripadaju kafićima, princip zakupa ležaljki i suncobrana je klasičan, odnosno onakav kakav je zastupljen u celoj Grčkoj, što znači da je dovoljno da naručite jedno ili dva pića, kako biste dobili mogućnost da koristite dve ležaljke i suncobran za sve vreme boravka u toku tog dana. Naravno, u slučaju da se odlučite da letovanje u Leptokariji provedete van sezone, možete očekivati i da Vam niko neće praviti problem ukoliko zamolite da Vam omoguće korišćenje ležaljki i suncobrana i u toku popodneva, odnosno kada dođete drugi put na plažu. To naravno ni u kom slučaju nije moguće dok traje sezona, uzevši u obzir da je dobro poznato kakve gužve su tada prisutne u ovom mestu.
Leptokarija je pravo turističko mesto – tu su brojne prodavnice, suvenirnice, kafići i restorani, ali i pekare, poslastičarnice, apoteke i lekarske ambulante. Svakako, treba da obratite pažnju i na to da se recimo cene u prodavnici koja je smeštena nadomak plaže bitno razlikuju u odnosu na cene u supermarketu pri vrhu glavne ulice. A ono što mnoge naše turiste zanima, ne možemo a da ne pomenemo. Tiče se naravno čuvenog marketa “Lidl” koji se nalazi na oko 10 minuta hoda od samog centra mesta i koji je odličan za snabdevanje ukoliko pripremate jela u apartmanu. Samo ne zaboravite da, iako ovaj market ima povoljnije cene, izbor firmirane robe je nešto čime ne može da se pohvali.
Takođe, ukoliko se odlučite za letovanje u Leptokariji trebalo bi da znate i to da je ovo mesto praktično podeljeno na dva dela, i to gornji, koji se nalazi iznad pruge i donji, koji je bliže plažama. Međutim, nemojte zaboraviti da je reč o malom mestu, tako da ćete laganim hodom bukvalno za pet do deset minuta stići iz jednog dela u drugi.
Izleti za Solun, manastire Meteora i čuveni akva park “Waterland”, nešto su što svakako ne treba da propustite ukoliko se odlučite da provedete svoje letovanje u Leptokariji. Takođe bi trebalo da posetite i izuzetno zanimljivo seoce, Litohoro, koje se nalazi u neposrednoj blizini mesta, odnosno planine Olimp.
Sasvim sigurno, ukoliko se odlučite za letovanje u ovom mestu, već naredne godine ćete poželeti da to ponovite! Iako je Leptokarija manje letovalište, sama činjenica da ima bogatu turističku ponudu, te da je među povoljnijim grčkim letovalištima, dovoljna je da se odlučite upravo za nju!
Celokupnu ponudu za letovanje u Leptokariji možete pogledati na našem sajtu www.turisttrade.com.

TURISTTRADE d.o.o.

Golsvordijeva 34, Beograd

Tel/fax: +381 11 2454 499

Tel/fax: +381 11 2455 600

Tel/fax: +381 11 2443 687

Tel/fax: +381 11 3085 937

Tel/fax: +381 11 4080 185